Wortelpeterselie - stamppot met worst


24 september 2024 

Recept is eerder gepubliceerd op een ander blogsite op 12 maart 2019

Wortelpeterselie-stamppot met worst

 

Oud recept - nieuwe inleiding

Destijds, in 2019 zag ik de wortelpeterselie bij toeval liggen in de winkel. Ik ging niet zo vaak naar de Albert Heijn maar eerder naar de Lidl. Daar verkopen of verkochten deze groente niet. Misschien nu wel, dat weet ik niet omdat ik niet meer in de Lidl boodschappen doe.


Lijkt op

Gisteren - 23-09-2024 - deden we de boodschappen in de Albert Heijn in Brielle. Die winkel is lekker ruim. Grotere vloeroppervlakte betekend ook meer assortiment. Bij de groente zag ik biologische pastinaak. Wanneer ik een product pak, check ik altijd de verpakking. Gewoon omdat ik zeker wil weten of het is wat ik wilde. Deze keer zag ik dat op de verpakking vermeld stond dat het biologische peterseliewortel is. Zo daar was ik blij mee. Deze groente kan je echt niet zo vaak kopen. En ja, een vergissing is snel gemaakt. Simpelweg omdat het lijkt op pastinaak. 


Recept

Ik wist dat ik met deze oergroente* eerder een recept heb geschreven. Deze week ga ik wel een nieuw recept bedenken, daar later over. Ik loop achter met het schrijven van recepten. Dat komt weer door de verhuizing en eierstokkanker-perikelen. Dit is dus een recept wat ik recyle en dat kan best met dit recept. Zeker omdat deze groente gewoon te koop is in een gangbare supermarkt.

Kan je geen peterseliewortel kopen, kies dan voor pastinaak. De smaak zal anders zijn. Pas dat gewoon aan. Maar net wat jij lekker vind.

*Oergroente = een nieuwe benaming voor vergeten groente. Oergroente klinkt toch beter dan die afgezaagde term van vergeten groente.


Vezelrijk

Deze groente is vezelrijk. Het bevat onder andere het mineraal kalium, maar ook vitamine B2 en C. De smaak zit tussen pastinaak en knolselderij in. Eet het in ieder geval omdat het een groente is van dit seizoen en het geeft variatie op je bord.


Disclaimer: ik word niet betaald door wat voor merk dan ook. Pakketten worden mij niet toegezonden. Ik koop alles zelf, dus ben onafhankelijk van welk merk dan ook.


Tekst van het recept vind je onder deze foto's!  Scroll dus door.

Wortelpeterselie-stamppot met worst

Recept is voor 2 personen


Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.

Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.

Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.

Oergroente klinkt toch beter dan die afgezaagde term van vergeten groente.

Wat heb je nodig?

 


  • 2 eetlepels olie
  • 2 worsten, verse worst met of zonder venkel
  • 500 gram wortelpeterselie of pastinaken
  • ± 500 gram aardappelen
  • 2 eetlepels roomkaas
  • vers gemalen peper
  • 1 eetlepel (gezouten) roomboter
  • 2 uien
  • 4 tomaten
















Zo bereid je het!


  1. Verwarm de olie in een hoge koekenpan.
  2. Leg de worsten erin. Laat ze op getemperde hittebron bruinbakken. Keer regelmatig. 
  3. Breng in een ruime pan water aan de kook. 
  4. Schil ondertussen de wortelpeterselie en aardappelen. Snijd zoveel mogelijk in gelijke stukken. Zodra het water kookt doe alles in de pan, breng aan de kook en zet de timer op 12 minuten. 
  5. Doe het klontje boter in de pan bij de worst. Laat langzaam smelten. 
  6. Pel en snipper de ui. Doe bij de worst in de pan.
  7. Was de tomaten en leg ze met de snijkant bij de worst in de pan. 
  8. Gebruik het kookvocht van de groenten/aardappelen om de worsten mee af te blussen. Je krijgt hier een lekkere jus van. 
  9. Zodra de groenten/aardappelen gaar zijn na ± 12 minuten kan je ze afgieten. Bewaar het kookvocht om de jus te verdunnen eventueel. 
  10. Stamp de aardappelen en groenten. Doe de roomkaas erdoor en de vers gemalen peper.
  11. De jus kan je eventueel zeven wanneer je de velletjes van de tomaat niet wilt.
  12. En dan...AAN TAFEL!! 


Wie is wie. Elisabeth en doneerknop

Kende jij deze groente al?

Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.

Uiteraard kan je  ook op mijn facebookpagina reageren.


Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om dit recept te delen met wie je maar wilt.

Sharing is caring

Wil jij mij een pleziertje doen? Ik geef jou een lekker, simpel en smaakvol recept voor twee personen. Jij waardeert wat ik doe, namelijk dit recept met je delen. Wil jij dit recept dan delen met je vrienden? Deal?! 

Dank je wel! 

Delen mag, graag zelfs...

Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!


Share by: