Wat is stichting Olijf?
Stichting Olijf en patiëntenorganisatie gynaecologische kanker.
Deze stichting heeft als doel om zoveel mogelijk informatie te verstrekken over gynaecologische kanker. Deze stichting heeft geen winstbejag. De medewerkers zijn allemaal vrijwilligers. Artsen, verpleegkundigen en andere professionals zetten zich in om de juiste informatie te verstrekken. Want, helaas gaat er nogal wat onzin rond. Wat mij ook aanstaat is de begrijpelijke taal die in de artikelen staan. Medische termen worden zoveel mogelijk vertaald en begrijpbaar gemaakt.
Voor wie is deze stichting?
Voordat ik de diagnose eierstokkanker kreeg, had ik al van Olijf gehoord en gezien. De noodzaak om donateur te worden was er niet. Zelfs na mijn diagnose voelde ik die noodzaak niet. Op de sociale media zag ik steeds goede en duidelijke berichten van Olijf. En als snel gaf ik mij op als donateur. En nu denk ik, eigenlijk zou iedere vrouw lid van deze organisatie moeten worden.
Magazine
Vier keer per jaar verstuurd Olijf een magazine naar de donateurs. Daarin staat meer informatie, maar ook ervaringsverhalen van vrouwen met gynaecologische kanker. De informatie is leerzaam. De ervaringsverhalen herkenbaar. Zeker als kankerpatiënt, maar ook als gezins- of familielid, kennis, mantelzorger en professionals in de zorg. Eigenlijk voor iedereen.
HPV en jouw uitstrijkje
Veel jonge vrouwen, maar ook oudere zijn bang voor het uitstrijkje. Dat snap ik wel. Het is ook raar. Wat gebeurd er tijdens een uitstrijkje en wat doen ze? Doet het pijn? In deze editie is een artikel over de zorg voor je baarmoeder en de bekkenbodem. In 2022 is een werkgroep in het leven geroepen met de naam: kwaliteit van de zorg. Daaronder is een (sub)werkgroep preventie en voorstadia. Deze werkgroep is met succes nieuw leven ingeblazen.
Neem eens een kijkje op de website, bekkenbodem4all
Of scan één van bovenstaande QR-codes
In dit magazine staat veel meer te lezen dan ik heb uitgelicht. Hieronder een beknopte opsomming.
Je kan ook een interview lezen met Prof. dr. ir. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research (WUR)
De titel van het artikel is: De rol van voeding bij kanker.
Het gaat over mythes tot praktische tips met betrekking tot voeding. Natuurlijk krijg je ook tips over wat gezonde voeding is. Ook wordt uitgelegd of het verhaal of suiker de tumor voedt.
Als laatste worden er websites vermeldt waar je meer juiste informatie vind en praktijkervaringen van experts.