Rundvlees chimichurri


28 mei 2024 

Recept is eerder gepubliceerd op een andere blogsite op 13 december 2018

Rundvlees chimichurri

 

Dubbel doel koe

Stoofvlees van rundvlees is heerlijk. Van de week had ik die groene kool. Maar diezelfde dag was ik ook bezig met het bereiden van rundvlees stoof. Het vlees wat ik destijds had gekocht bij de slager was van een dubbel doel koe.


Dubbel doel koe??

Ik zie je denken - wat is een dubbeldoel-koe? Ga ik je uitleggen. Koeien worden gehouden voor de melk. Na een aantal jaar zijn die koeien op. Het vlees van die koeien wordt nu gebruikt om te eten. Ik ben blij dat ik dat vlees kan kopen. Het is Nederlands vlees. Dus geen lange transportkosten vanuit overzee. Wil je meer lezen over deze koeien - klik dan hier. Misschien verkoopt jouw slager dit vlees ook. Dan kan ik je aanraden om het te kopen, want het is zoveel smaakvoller dan ander stoofvlees. 


Chimichurri

Het vlees heb ik op smaak gebracht met een specerijen melange van Verstegen. De naam is chimichurri en het bevat geen zout. 

Eerst heb ik het vlees aangebraden. Terwijl de ene kant lag aan te braden, bestrooide ik de bovenkant met een ½ eetlepel van de specerijen. Na het omdraaien strooide ik op die kant weer een ½ eetlepel van de mengeling. 

Zet ondertussen ook een pannetje met water op. Afblussen van vlees doe je niet met koud water maar met lekker warm water. 


Eigen recept

De kruidenmengeling is eigenlijk een marinade. Alleen ik heb het zo niet gebruik. Aan de andere kant, je kan je vlees natuurlijk eerst marineren met deze mengeling. Doe er dan ook wat citroensap bij. Braad en gaar daarna het vlees zoals jij dit lekker vind. Ik heb geen bbq, maar ik kan me voorstellen dat het dan ook erg lekker is om te bereiden in een Kamado bbq. Het citroensap gaart namelijk het vlees al min of meer voor. 


Groene kool met zilvervliesrijst en prei

In de winkel koop ik regelmatig ongesneden groenten. Het voordeel is dat het lekkerder is. En ik moet twee recepten bedenken met deze groente. Deze keer heb ik de groene kool samen met prei en zilvervliesrijst gegeten. Het was een puike combinatie.


Disclaimer: ik word niet betaald door wat voor merk dan ook. Pakketten worden mij niet toegezonden. Ik koop alles zelf, dus ben onafhankelijk van welk merk dan ook. 


Tekst van het recept vind je onder deze foto's!  Scroll dus door.



Rundvlees chimichurri

Een close-up van een groene kool op een groene achtergrond.

Een zakje pure specerijen mengeling chimichurri

Recept is voor 2 personen


Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.

Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.

Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.

wat is een dubbeldoel-koe?

Wat heb je nodig?

 


Wat heb je nodig voor het rundvlees

  • 250 gram riblap van dubbeldoelkoe
  • 2 eetlepels boter of olie om in te bakken
  • 1 eetlepel chimichurri specerijenmelange
  • 1 blikje tomatenpuree
  • voldoende water om af te blussen

De schotel afmaken

  • 1 eetlepel olie
  • 1 prei
  • 135 gram rauwe zilvervliesrijst
  • halve groene kool
  • 1 theelepel karwijzaad
  • gaar stoofvlees
  • 1 avocado
  • 25 smaaktomaatjes
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel witte balsamico-azijn
  • vers gemalen peper naar smaak


















  1. Haal het vlees een half uur van te voren uit de koelkast. 
  2. Verwarm de boter of olie. 
  3. Leg het vlees in de olie en bestrooi de bovenkant met de helft van de specerijenmengeling. 
  4. Laat het vlees langzaam bruin bakken. Probeer het niet om los te krijgen van de pan. Geef het wat tijd. Wanneer het vlees loskomt dan pas omdraaien. 
  5. De bovenkant bestrooien met de specerijenmengeling. 
  6. Verwarm de oven voor op 185° Celsius. 
  7. Wanneer beide kanten bruin zijn, haal het vlees dan uit de pan. 
  8. Doe de tomatenpuree in de pan en roer de aanbaksels los. Laat de puree even garen. Voeg dan een deel van het water toe. Meng alles goed. 
  9. Leg het vlees terug en voeg eventueel nog meer warm water toe. 
  10. Laat het water aan de kook komen. Draai de hittebron dan uit. 
  11. Dek het vlees af met nat gemaakt bakpapier.
  12. Zet de pan in de oven. Zet de timer op 90 minuten. Check tussentijds of er nog vocht moet worden toegevoegd. 
  13. Controleer na die tijd of het vlees gaar is. Niet gaar, laat het dan nog 30 minuten extra garen. 
  14. Verwarm de olie in een ruime pan.
  15. Snijd de prei in vieren en maak schoon
  16. Doe de prei in de pan en laat rustig bakken. Voeg eventueel wat water toe, wanneer de prei te bruin wordt. 
  17. Kook de zilvervliesrijst gaar volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. 
  18. Kook ondertussen ook de groene kool gaar met het karwijzaad. En giet dan eventueel af.
  19. Warm het stoofvlees op. 
  20. Schil de avocado, halveer en snijd in blokjes.
  21. Was de tomaten. Snijd in vieren en doe samen met de avocado in een schaal. 
  22. Meng er de azijn door en maal er peper naar smaak over. Omscheppen. 
  23. Wanneer de rijst en de kool gaar zijn, afgieten en door de prei mengen en even meebakken. 
  24. Verdeel de groenten met rijst over twee borden. Schep daarop het warme stoofvlees en garneer met de avocado en tomaat. 
  25. En dan...AAN TAFEL! 
Een qr-code met een afbeelding van een dinosaurus erop

Flammkuchen of pizza?

Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.

Uiteraard kan je  ook op mijn facebookpagina reageren.


Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om dit recept te delen met wie je maar wilt.

Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!


Bol.com Algemeen Bol.com Algemeen

Liken is delen.
Wil jij mij een pleziertje doen? Ik geef jou een lekker, simpel en smaakvol recept voor twee personen. Jij waardeert wat ik doe, namelijk dit recept met je delen. Wil jij dit recept dan delen met je vrienden? Deal?! 
Dank je wel! 

Delen mag, graag zelfs...

Even een opmerking. 
Voor alle duidelijkheid, ik word door geen bedrijf gesponsord. Waarom ik merken noem ligt in het feit dat, wanneer je dit wilt maken, weet je wat ik gebruik en waar ik het koop. De producten van Verstegen en Euroma koop ik in de Jumbo, omdat ik die makkelijk kan bereiken. Daar hoef ik niet extra voor te rijden. Maar ze zijn ook te koop in de andere grote supermarkten; behalve bij de Duitse prijsvechters, helaas. 
#nospon

Share by: