Inderdaad mijn vraag waarom. Waarschijnlijk omdat het heel gemakkelijk is. Maar heb je weleens op de achterkant van zo'n zakje gekeken?
Ik gebruik regelmatig geraspte kaas bovenop mijn ovenschotels. Die kaas rasp ik zelf. Ik hoor je denken: ja maar zo'n zakje dat is toch handiger. Dat zal ik niet ontkennen. Rits of knip een zakje open en strooi de kaas over je schotel of je eten.
Maar neem eens de moeite en kijk wat je koopt. Hoogstwaarschijnlijk is de kiloprijs hoger dan die van een stukje kaas. En er zit een toevoeging in.
Jazeker, er is iets toegevoegd of dacht je dat het daadwerkelijk alleen geraspte kaas was? Precies.
In de zakjes geraspte kaas die ik bekeek zit aardappelzetmeel in. Die toevoeging bracht mij aan het denken. Waar dient het toe.
Drie vragen kwamen in mijn op:
Aangezien ik maar een receptenschrijfster ben en geen culinair journalist, stelde ik deze vragen via de e-mail aan Felix Wilbrink, dé culinaire journalist van de Telegraaf. Binnen no time had ik antwoord terug. Alle drie raak, schreef hij. Hij vroeg zich tevens af, waarom wie koopt nou een zakje geraspte kaas. Waarop ik antwoordde dat heel veel mensen dit doen. Anders zou het niet meer verkocht worden.
Ik rasp dus zelf mijn kaas. Omdat het veel lekkerder is. En eerlijk gezegd, als er een stukje afbrokkelt, dan eet ik zo'n weesstukje lekker op. Nee, ik ga de kaas niet extra brokkelen natuurlijk.
En daarom zien mijn ovenschotels er niet zo egaal bruin uit. De kaas die ik erover strooi is pure kaas. Er zit geen hulpmiddel in dit de extra bruining geeft.
Mocht het nou zijn dat je heel veel geraspte kaas nodig heb. Bijvoorbeeld voor de kaasfondue, of ovenschotel. Ga dan naar een kaaswinkel en vraag welke kaas je hiervoor het beste kan gebruiken. Daar kan je de kaas laten raspen. Dan heb je pure kaas en ook geraspt. Misschien iets duurder, maar je eet wel lekkerder en zonder toevoeging.
Geen geraspte kaas, maar blauwe brokkelkaas. Ook erg lekker
In de Lidl had ik biologische Cheddar kaas aan een stukje ontdekt. En die is me lekker. Echt een aanrader.
Dit is echt een heerlijke kaassnack. Geniet van de verse basilicum.
En dan ineens heb je lekkere trek. Geen probleem, rasp wat van je favoriete kaas en je maakt er snel kaaskoekjes van.
Bedankt voor je reactie.
Elisabethsmagazine is een veelzijdig online magazine. Recepten en meer vind je op deze website. Ook gratis downloads. Je hoeft hiervoor niet eerst je e-mail te delen. Nee, je kan gewoon direct beginnen met downloaden. Vergeet niet het spannende vervolgverhaal te downloaden.