12-01-2023
Ik had een stoomapparaat die ik regelmatig gebruikte. Voor mijn groenten, maar ook voor aardappelen. Een heel handig apparaat van het merk Tefal. Het apparaat had ik niet meer. Maar miste hem toch. Dus ik ging op zoek naar een goed apparaat.
Tevens was ik op zoek naar een slowcooker. Ik zag de bui al hangen. Dat werd weer stapelen in de kasten. Al die losse apparaten. Die ga ik nooit op het aanrecht zetten. Maar zoals altijd, komt op een zekere dag bijna vanuit het niets de oplossing. Vorig jaar, eind 2022, zag ik een reclame voorbij schieten op facebook. Het was een multicooker. Hoera! Een apparaat met diverse kookmogelijkheden. Waaronder ook stomen.
Ik opende de website en zag de mogelijkheden. Omdat het de maand voor de feestdagen was, was de prijs zeer vriendelijk. Dus manlief bestelde het apparaat voor ons. Inderdaad, voor ons. Niet alleen voor mij. Alhoewel ik diegene ben die kook, eten we samen mijn kooksels tenslotte. De dag erop kwam het apparaat en tot nu toe ben ik er zeer blij mee. Ik gebruik hem bijna iedere dag. Voor roerbakken en meer.
Kijk maar...
Stoomfunctie
De stoomfunctie heb ik al diverse malen gebruikt. Voor witlof, maar onderlaatst ook voor broccoli. Broccoli is een gezonde groente. Maar sufgekookt is hij weer minder gezond. Je gooit alle vitaminen en mineralen door de gootsteen. En dat is jammer. Ik had een goede stronk broccoli, precies genoeg voor ons tweetjes. Deze had ik gewassen. Daarna gesneden, ik had de stronk grotendeels laten zitten. Je kan dat zien op de foto. De stronk had ik wel geschild, dan is het niet zo houtig. Zoals het er uitzag leek het een bovenmaatse bimi of broccoli-asperge. Je kent ze wel, die duurbetaalde kleine broccolistronken. Het staat leuk op bord, maar dat kan dus ook met een stronk broccoli zoals je kan zien op de foto. De broccoli moet ongeveer 12 tot 15 minuten stomen. De gaarheid van de broccoli check je aan de stronk. Net als bij bloemkool.
Rest nu nog de vraag of stomen gezonder is dan koken? Het antwoord is ja. Stomen van je groenten of aardappelen is gezonder. Niet alle groenten zijn geschikt om te stomen. Zuurkool zou ik niet doen en peulvruchten ook niet. Maar zoals ik in dit blog laat zien, broccoli kan je uitstekend stomen. Bloemkool en witlof ook. De groenten behouden de vitaminen, omdat ze niet in een plens water worden gekookt. En het voordeel van deze tgt multicooker van Russell Hobbs is dat het plateau waar je de groente op leg, ruim voldoende is voor een flinke hoeveelheid groente. Voor een klein huishouden is dit ideaal.
Ben je bang dat je gestoomde groenten nergens naar smaakt. Dat hoeft niet. Wanneer je water in het apparaat giet doe er dan ook gelijk verse of gedroogde kruiden bij. Het water warmt langzaam op. Hierdoor geven de kruiden hun smaak af aan het water. En die smaak komt via de stoom in de groenten.
*Ik heb dit apparaat zelf gekocht. Op mijn website schrijf ik mijn bevindingen. Hier word ik niet voor betaald en ook krijg ik geen producten.
Alhoewel ik duidelijk vertel dat ik dit product zelf heb gekocht zet ik hier voor alle zekerheid dat dit artikel niet gesponsord is. #nospon
Het stoofvlees heb ik gemaakt van sucadelapjes. Een kant had ik bestrooid met de kruidenmelange die op de volgende foto staat. Het is een mix zonder zout. Pure specerijen, geen meel ofzo. Heb het vlees eerst aangeschroeid ( zie dashboard). Daarna 3 rode uien in halve manen erbij. En nog een eetlepel specerijen extra toegevoegd. Nog even laten aanschroeien. NIet al te lang, denk ongeveer 5 minuten.
Daarna heb ik er een halve liter water toegevoegd. Ik lees vaak dat dit niet hoeft omdat er vocht uit het vlees komt. Bij mij dus niet. Het stoofvlees heb ik op slowcooker hoog bereid en de tijd op 4 uur laten staan.
Na de vier uur op high slowcooken, was het vlees gaar en boterzacht. Ik maakte de spruiten schoon, halveerde ze en lag ze op het stoomplateau. Het vlees bleef in de pan. Ik voegde nog wat extra water toe. Bij de spruiten nog wat aardappelen. En stomen maar. Wij houden van gare groenten, daarom heb ik de spruiten 20 minuten laten stomen. Omdat het stoomvocht van onder af kwam van het stoofvlees, waren de spruiten en aardappelen gelijk op smaak. Ik heb geen zout toegevoegd. Was niet nodig. De jus van het stoofvlees gaf extra smaak.
Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.
Uiteraard kan je ook op mijn facebookpagina reageren. Maar ook hieronder.
Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om deze pagina te delen met wie je maar wilt.
Stoom jij je eten of kook je het liever gewoon?
Bedankt voor je reactie.
Elisabethsmagazine is een veelzijdig online magazine. Recepten en meer vind je op deze website. Ook gratis downloads. Je hoeft hiervoor niet eerst je e-mail te delen. Nee, je kan gewoon direct beginnen met downloaden. Vergeet niet het spannende vervolgverhaal te downloaden.