Mijn moeder kocht in de zomer, wanneer de oogst het grootst was en de prijs heel laag, spinazie. Het schoonmaken was een karwei op zich. Soms veel modder en er zaten ook nog spinaziezaadjes in. Dat wilde je niet eten, want die waren scherp. Tegenwoordig is het een stuk makkelijker. Toevallig vond en vind ik spinazie erg lekker. Dus wij eten het regelmatig. Net als met alles, met mate.
Alle rechten voorbehouden | Elisabethsmagazine - omslag foto is ter illustratie
In mijn jeugd was dit een tekenfilm held. Steevast een pijp in de mondhoek en het leek trouwens ook wel of hij tandeloos was. Normaal ging hij gezond van lijf en leden door het leven. Deed zijn werk en lurkte tevreden aan zijn pijp. Totdat....
De aflevering begon altijd leuk en rustig. Plots ontstond er een gevaarlijke situatie. Iemand was in nood en wie kwam de persoon redden? Popeye natuurlijk. Niet voordat hij een blik spinazie naar binnen goot. Ineens kreeg hij spierballen waar de Hulk jaloers op zou worden. Onderliggende boodschap - eet spinazie, daar wordt je sterk van.
Even terug naar mijn moeder en de verse spinazie. Nadat de spinazie grondig was gewassen en de zaadjes waren verwijderd, werd de spinazie apart gezet om uit te lekken. Pas wanneer mijn vader thuiskwam na het werk, ging mijn moeder de spinazie koken. Steevast deed ze daar een theelepel krijt in. Dit kocht zij bij de drogist. Krijt zorgde ervoor dat het oxaalzuur wat in de spinazie zit, werd geneutraliseerd. Het oxaalzuur zorgt voor stroeve tanden. Ook kregen we er een gekookt ei bij. Zo hoorde dat. Het ei zorgde ervoor dat het ijzer van de spinazie beter werd opgenomen in het bloed. Het heeft iets met heemijzer en non-heemijzer te maken. Daarover een andere keer. Dat krijt had ik ook en ook ik deed het bij de spinazie wanneer ik het kookte. Nu overigens niet meer.
Spinazie en ijzergehalte
Spinazie had heel lang de status van ijzerrijke groente. Wanneer je er genoeg van at werd je net zo sterk als Popeye. En helaas is dat een sprookje gebleken. Zoveel ijzer bevat de spinazie helemaal niet. Niet meer dan een portie sperziebonen of andere groene groente. In het verleden werd er een begin gemaakt met meten van de voedingswaarde van groenten, fruit en andere zaken. Bij het plaatsen van de komma bij de waarde van de spinazie werd en fout gemaakt. De plaatsing van de komma was zodanig dat het ijzergehalte 10 keer meer was dan de daadwerkelijk waarde.
die blies het sprookje uit. Alleen het sprookje blijft rondgaan. Hoe vaak er ook verteld wordt dat het niet waar is. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Ook tijdens mijn chemokuren* kreeg ik van lieve mensen het advies om meer spinazie te eten. Ik waardeerde de gegeven adviezen. Van de kommafout wist ik al, maar voelde mij niet geroepen omdat direct te vermelden onder de zorgzame reacties. Waarom nu wel? Om meer bekendheid te geven aan dit sprookje. En ja, er is vaker overgeschreven door die en gene. Desondanks blijft het sprookje rondzingen.
Van alle voedingsadviezen die er worden gegeven is één de allerbelangrijkste. Eet gevarieerd. Daarmee kan je voedingstekorten voorkomen. Voel jij je niet goed, zwak of heb je andere lichamelijke klachten. Ga naar je huisarts. Wanneer je supplementen nodig heb of medicijnen dan krijg je de juiste adviezen.
*De chemokuren die worden gegeven, althans in mijn situatie, werken in op het beenmerg. Hierdoor kan er een verstoring optreden in het opnemen van voedingsstoffen. Gelukkig kreeg ik bloedtransfusies waardoor het HB, Hemoglobine gehalte weer opgekrikt werd. Op zijn laagst was de waarde rond de 4. En dat is heel erg laag. Na zo'n bloedtransfusie kikkerde ik weer op. Rust en bloedtransfusies hielden bij dus op de been. Na de laatste bloedtransfusie en het stoppen van de chemokuren werkt het beenmerg weer als vanouds.