Koken met kruiden en specerijen

Een rij lepels gevuld met verschillende kruiden op een tafel.

Koken met kruiden en specerijen

Koken begint voor mij met het brainstormen van het menu voor de dag. Zodra ik beslis wat we gaan eten, volgt de volgende stap: bedenken hoe ik het gerecht zal bereiden en met welke smaakmakers. Ga ik voor verse of gedroogde kruiden, kies ik voor Oosterse of Mediterraanse smaken, en gaat mijn voorkeur uit naar vlees, vis, kaas of ei. Mijn kookproces is een doordachte aanpak; ik sla niet zomaar wat in tijdens het boodschappen doen. Lees snel verder om te ontdekken welke kruiden en specerijen ik gebruik, inclusief mijn uitleg waarom ik bepaalde producten links laat liggen.

Een greep uit de kruiden- en specerijenmixen die ik gebruik.


Geen zakjes of pakjes?


Klopt, je ziet het goed. Er staat een vraagteken achter. Want is het echt zo wat ik zeg. Volmondig kan ik antwoorden - nee, ja, soms wel, soms niet. Want laten we eerlijk zijn. Ook mijn kruiden zitten in zakjes en potjes, dat kun je duidelijk zien op de foto's. Maar dit zijn niet de pakjes of zakjes waar ik op doel. Gezond eten is een hot topic. Wat is nu echt gezond en wat niet? Er is zoveel om uit te kiezen. Het is een grote markt, soms denk ik - te groot. Eten is een dagelijks terugkerend iets. Ik zeg altijd: houd het simpel. Zonder sommige kant-en-klare producten kom je niet ver. Tomatenketchup kan je zelf maken, mayonaise ook. Het voordeel is dat je er je eigen smaak aan kan brengen. Maar gewoon kopen kan ook. En wanneer er suiker inzit maakt het mij niet zo uit. Van tomatenketchup bijvoorbeeld gebruik ik maar één eetlepel.


Duidelijkheid

Je eten moet lekker zijn. Dat is logisch. Eten zonder smaak is niet te hachelen. Groenten hebben van zichzelf smaak. Die smaak breng je nog meer naar boven met smaakmakers. Vlees en vis worden extra lekker door kruiden en specerijen. Soms vooraf aangebracht, maar ook soms achteraf. De meeste kruidenmixen die goedkoop zijn, bevatten extra vulstoffen die ook goedkoop zijn. Denk aan zout, maar het kan ook meel, aardappelzetmeel of maïzena zijn. Of een zoetstof, glucosesiroop of suiker of in wat voor vorm dan ook. En dat alles kan je toch echt beter niet hebben.


Draai die verpakkingen eens om

De plaatjes op de verpakkingen vertellen je een belofte. Wanneer je dit product gebruikt ziet je eten eruit om op te eten. Precies zoals op de verpakking. Nou geloof me. Het resultaat geldt altijd. De manier waarop jij het uit de pannen schept is jouw resultaat. Dat kan dan weleens flink tegenvallen. Waar het daadwerkelijk om gaat is wat er in die zakjes zit. Daarom schrijf ik: draai die verpakkingen eens om.


Wat lees je als eerste?

De volgorde van ingrediënten op de verpakking is belangrijk. Van het eerste ingrediënt is het meest aanwezig, het tweede minder, en zo verder. Als je glucosestroop of tarwemeel ziet, zie er dan van af. Is zout het eerste ingrediënt? Ook dat kun je beter laten liggen, want dat heb je vast al in huis. Jij beslist hoeveel zout je toevoegt. Wees kritisch, het gaat immers om jouw gezondheid en die van je huisgenoten. De mixen die ik gebruik passen perfect bij een koolhydraatarm dieet, zijn zonder glucosestroop of meel.


Zelf mengen

Ontdek de kunst van het creëren van je eigen kruidenmixen. Personaliseer je gerechten met smaken die bij jou passen. Van pittig tot mild, pas het aan naar jouw smaak. Houd rekening met allergieën en geniet van zelfgemaakte blends. Maar onthoud: verse kruiden en specerijen zijn niet onbeperkt houdbaar. Waarom niet kiezen voor kant-en-klare mixen zonder smaakverlies?


Lastig

Indien je het lastig vindt om een keuze te maken uit het ruime assortiment in de winkels, voel je vrij om ons een bericht te sturen via Facebook of Instagram. Ook kan je inspiratie opdoen op onze receptenpagina, waar verschillende gerechten te vinden zijn die ik heb bereid met diverse kruidenmengsels. Op het blog kan je tevens een afbeelding vinden van het exacte mengsel dat ik heb gebruikt. Klik op één van de bovenstaande afbeeldingen en je wordt doorverwezen naar een pagina met een recept waarbij dit mengsel is gebruikt.


Een laatste opmerking
Als blogger ontvang ik geen betaling voor mijn werk. Schrijven is mijn hobby, niet mijn baan. De merken die ik bespreek betalen me niet en sturen me geen producten. Dat vind ik persoonlijk prettig. Daarom gebruik ik altijd de hashtags #nospon #zelfgekocht op mijn socialmediakanalen.
Op een pagina wordt een qr-code voor elisabethsmagazine weergegeven
Wat eten we vandaag - een pagina met recepten

Pagina vol met recepten

  

Welke kruiden/specerijen gebruik jij het liefst?

Bol.com Algemeen Bol.com Algemeen
Share by: