Spruitjes met gehaktballetjes en volkoren orzo

25-11-2024

Gehaktballetjes met spruitjes en volkoren orzo



Lidl fan

Voordat ik naar mijn nieuwe woonplaats, Oostvoorne, verhuisde deden wij boodschappen in de Lidl. Ik kan gerust stellen dat ik de eerste echte Lidl fan was. Wanneer je een recept van mij zoekt en vind hier op de website, is de kans groot, dat je leest dat ik de producten in de Lidl heb gekocht. Dat was, dus is verleden tijd.

Nu is alles anders. Nu rijden we naar Brielle om in de Albert Heijn boodschappen te doen. In mijn woonplaats is ook een Albert Heijn. Die in Brielle vind ik prettiger. Ligt aan mij.


Aanbieding

Het voordeel van de Albert Heijn zit hem in de klantenkaart. Op aanraden van een vriendin heb ik een premium kaart genomen. En het bespaart echt aanzienlijk. Nou ben ik van nature dol op aanbiedingen en manlief ook. Zeker op verse groenten en fruit. En onlangs waren de spruiten in de aanbieding. Twee zakken voor één. Die tweede zak heb ik zelf gehouden. Evengoed kan je die aan een ander geven en dan het aankoopbedrag splitten. Dan ben je allebei blij. Het is maar een tip.

 

Bedenk eens iets anders

Tja, dat is toch vaak lastig. Sinds ik ziek ben vind ik het ook lastig. Vaak kom je toch bij de standaard maaltijden uit. Zelf hou ik van variatie. Dus ik bedenk dan graag wat anders. Soms pakt het goed uit. Net als dit gerecht. 


Gehakt

Om de spruiten snel te garen, had ik de mini-kooltjes gehalveerd. En om eens wat anders erbij te eten dan aardappelen, dacht ik dat orzo of risoni er wel lekker bij zou smaken. Het gehakt heb ik op smaak gebracht met een heerlijke kruidenmengeling. (zie foto op deze pagina). Het werd een heerlijke combinatie. De spruiten zagen nog lekker frisgroen. En om het geheel smeuiger te maken, heb ik er wat creme fraiche doorgedaan. Al  met al, een geslaagde combinatie. Nog een tip, koop gewoon rundergehakt, al dan niet biologisch. Laat het mager rundergehakt in de winkel. Rundergehakt is al magerder dan varkensgehakt. Met kipgehakt wordt deze maaltijd echt te droog.


Disclaimer: ik word niet betaald door wat voor merk dan ook. Pakketten worden mij niet toegezonden. Ik koop alles zelf. Daarom voel ik mij vrij om een merk te noemen die ikzelf graag gebruik.


Tekst van het recept vind je onder deze foto's! Scroll dus door.


Recept is voor 2 personen.


Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.

Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.

Om de spruiten snel te garen, had ik de mini-kooltjes gehalveerd

Een blikje Al-Andalus van euroma kruiden Jonnie Boer
Een kom met risoni,  orzo, kritharaki Griekse pasta in de vorm van rijst
Een stel maatbekers op een houten tafel

Recept staat onder deze foto.

Een pan gevuld met orzo gehaktballetjes en spruitjes

Wat heb je nodig?

 



  • 500 gram spruiten
  • halve cup volkoren orzo -zie gele pijl op foto
  • 2 cups water - zie blauwe pijl op foto
  • 250 gram (biologisch) rundergehakt
  • 1 theelepel, of meer naar smaak, al andalus kruiden
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel ghee = geklaarde boter
  • 2 tomaten
  • 1 eetlepel creme fraiche
  • vers gemalen peper en zout naar smaak



















 

Zo bereid je het!



  1. Verwijder van de spruiten het kontje. Eventueel ook de lelijke  buitenbladeren.
  2. Halveer ze direct.
  3. Breng in een pan voldoende water aan de kook, voor de spruiten én de orzo.
  4. Zodra het kookt, doe dan de spruiten en de orzo in de pan.
  5. Wanneer het water weer kookt, zet dan de timer op 10 minuten.
  6. Proef na die tijd of jij de spruiten en orzo gaar genoeg vind. Misschien wil je het wat gaarder.
  7. Afgieten en laten uitdampen.
  8. Meng het gehakt met de kruiden, paneermeel en oregano.
  9. Draai er balletjes van.
  10. Verwarm in een ruime koeken- of hapjespan de ghee.
  11. Doe de gehaktballetjes erin en bak ze bruin.
  12. Voeg dan de spruiten en de orzo erbij. Laat al omscheppend lekker doorwarmen.
  13. Was de tomaten en snijd in stukken. Doe ook in de pan.
  14. De creme fraiche kan er op het laatst bij. Nog een laatste keer doorscheppen.
  15. En dan... Aan tafel. 
Er wordt een qr-code weergegeven op een pagina met de tekst wie is de auteur van elisabethsmagazine

In welke supermarkt doe jij graag je boodschappen?

Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.

Uiteraard kan je ook op mijn facebookpagina reageren.


Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om dit recept te delen met wie je maar wilt.


Deel dit recept met wie je maar wil. Zij gaan dit zeker waarderen.

Een bedankkaartje met een qr-code voor tikkic

Even een opmerking. 
Voor alle duidelijkheid, ik word door geen bedrijf gesponsord. Waarom ik merken noem ligt in het feit dat, wanneer je dit wilt maken, weet je wat ik gebruik en waar ik het koop. De producten van Verstegen en Euroma koop ik in de Jumbo, omdat ik die makkelijk kan bereiken. Daar hoef ik niet extra voor te rijden. Maar ze zijn ook te koop in de andere grote supermarkten; behalve bij de Duitse prijsvechters, helaas. 
#nospon
Share by: